Liofilizaty – żywność dla kosmonautów

Yamaha Grand PianoCraft MCR-N670

Nowe technologie w przemyśle spożywczym pozwalają produkować dziś żywność, którą jeszcze niedawno mogliśmy zobaczyć jedynie w filmach science-fiction. Należy do niej między innymi żywność przeznaczona dla kosmonautów, którą produkuje się przy wykorzystaniu metody zwanej liofilizacją.

Jest to proces odwadniania produktów przez ich zamrożenie (do temperatury aż -50), a następnie sublimację powstałych w ten sposób kryształów. Wszystko to dzieje się w próżni, gdzie lód ze stanu stałego przechodzi bezpośrednio w parę wodną.

Końcowym etapem tego procesu jest dosuszenie produktu. Niewątpliwą zaletą liofilizacji jest to, że przetworzone w ten sposób jedzenie zachowuje wszystkie wartości odżywcze, walory smakowe, a także kolor i aromat.

W produkcji liolizatów w ogóle nie używa się konserwantów. Żywność ta pozbawiona jest wody, a więc jej trwałość wynosi nawet kilka lat.

Liofilizację wykorzystuje się głównie do wytwarzania gotowych produktów spożywczych, przeznaczonych dla astronautów. Dzięki tej metodzie można jednak produkować też różnego rodzaju półprodukty, które następnie wykorzystuje się w przemyśle spożywczym.